Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Dulový syr zo šupiek

napísal/a , počet videní: 315

Dula je ovocie s liečivými účinkami. Obsahuje 10% cukru, pektín, kyseliny, triesloviny, silice, vitamín C, draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď, železo atď. Pri výrobe tohto syra sa využívajú šupky dúl, inak odpad, ktorý vzniká pri výrobe dulového kompótu. Dobre vyzreté dule majú žltú farbu a jemnú vôňu. Po natrhaní necháme dule ešte niekoľko dní dozrieť, aby získali farbu a vôňu

Potrebujeme
2 kgdule
20 dkgkryštalový cukor
50 ghrozienka
50 gvlašské orechy (posekané)
2 gkyselina citrónová
1 ČLškorica mletá
30 porcií 20 minút prípravy 60 minút varenia / pečenia

Postup

Dule umyjeme, najlepšie pomocou kefky. Nakrájame na štvrťky, olúpeme a zbavíme

jadrovníkov. Dužinu nakrájame na menšie kúsky a použijeme na kompót

Šupky použijeme na výrobu syra. Dáme ich do širšieho hrnca, podlejeme vodou

do výšky cca 2 cm, pridáme cukor a kyselinu citrónovú rozpustenú v lyžici vody

a varíme pod pokrievkou do zmäknutia. Pridáme škoricu a po vychladnutí rozmixujeme.

Šupky použijeme na výrobu syra. Dáme ich do širšieho hrnca, podlejeme vodou

do výšky cca 2 cm, pridáme cukor a kyselinu citrónovú rozpustenú v lyžici vody

a varíme pod pokrievkou do zmäknutia. Pridáme škoricu a po vychladnutí rozmixujeme.

Hmotu rozostrieme na jemne olejom vymastený plech, posypeme posekanými orechami

a hrozienkami (uvarenými vo vode), ktoré opatrne vtlačíme do hmoty a necháme oschnúť

v teplej rúre alebo na teplom radiátore. Pokrájame na kúsky.




Komentáre