Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Jablkové pité

napísal/a , počet videní: 12119

Jablkové pité robím na jeseň, keď je dostatok jabĺk. Mimo sezóny používam zavarené strúhané jablká ( potom je príprava jablkového pité dosť rýchla).

Potrebujeme
500 gpolohrubá múka
2 ksvajcia
250 gmaslo
130 gpráškový cukor
1 ksprášok do pečiva
1 KLcitrónová kôra
soľ
1 kgjablká
5 PLstrúhanka
50 ghrozienka
mletá škorica
kryštálový cukor
1 ksžĺtok
1 KLmlieko
20 porcií 50 minút prípravy 30 minút varenia / pečenia

Postup

Jablká si umyjeme, očistíme a nastrúhame.

Zmiešame múku, prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a citrónovú kôru. Pridáme vajcia a postrúhané celé maslo. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na polovicu.

Polovicu cesta rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu, a preložíme na plech. Navrch dáme jablká, posypeme hrozienkami, strúhankou, škoricou a kryštálovým cukrom.

Druhú polovicu cesta rozvaľkáme tiež na papieri na pečenie, prikryjeme ním jablká, a papier stiahneme. Cesto popicháme vidličkou a potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžičkou mlieka.

Koláč pečieme pri 180°c asi 30 minút. Po upečení pocukrujeme.




Komentáre