Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Paradajky vo vlastnej šťave - zavárané paradajky

napísal/a , počet videní: 27860

Jednoduchý návod ako si môžete odložiť - zavariť paradajky.

Potrebujeme
paradajky
soľ
olivový olej
45 minút prípravy 10 minút varenia / pečenia

Postup

Umyjeme si paradajky a zbavíme ich šupky. Nakrájame na kúsky podľa vlastnej potreby. Ak majú paradajky veľa zrniečok môžeme ich vybrať.

Nakrájané paradajky trošku posolíme (aby pustili šťavu a mali lepšiu chuť), pridáme trochu olivového oleja a nahusto naukladáme do zaváraninových pohárov, dôkladne uzavrieme viečkom.

Do hrnca alebo rúry dáme na pár minút (cca 10 minút) sterilizovať (len aby chytilo viečko).

VEDELI STE ŽE? Paradajky sú zdrojom viacerých vitamínov: vit. C, draslík, kys. listová, vitamín K, E, D, B1, B2, B3, B5, B6, B12. Obsahujú tiež vysoký podiel minerálov ako: vápnik, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán a selén.

Tepelne upravené paradajky obsahujú aj vysoký podiel LYKOPÉNU - prírodný antioxidant, ktorý má blahodárne účinky na rôzne choroby (prevencia kardiovaskulárnych a nádorových ochorení, znižuje krvný tlak, chráni pokožku pred UV žiarením, podpora funkcie prostaty, podporná liečba pri nepolodnosti, ...).




Komentáre