Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Lístkové cesto - recept na domáce lístkové cesto

napísal/a , počet videní: 17654

Listkové cesto je výborný základ na rôzne sladké alebo slané jedla. Ak nechcete listkove cesto z obchodu (polotovar) ale si ho chcete pripraviť doma ponúkam osvedčený recept na domáce lístkové cesto (asi 750 g lístkového cesta). Pri tomto recepte sa v podstate pripravia 2 druhy cesta ktoré sa spoja a potom 3 x postupne prekladaju.

Potrebujeme
80 mlvlažná voda
1 ksvajce
250 gtuhé maslo
30 gtekuté maslo
300 ghladká múka
1 CLocot
30 ghladká múka
soľ
1 porcií 120 minút prípravy

Postup

Pripravíme si závinové cesto: do 300 g múky pridáme 30 g tekutého masla, vajce, štipku soli a čajovu lyžičku octu. Prilejeme vodu a cesto dobre premiešame. Vytvarujeme do bochníka, zabalíme do fólie a dáme asi na pol hodiny do chladničky

Pripravíme si maslové cesto: studené maslo (250 g ) nakrájame na drobné kocky, pridáme 30 g múky a dobre premiešame. Cesto položíme na fóliu a z vrchu ho prikryjeme tiež fóliou. Cez fóliu ho vyvalkame na velkost štvorca (napr.19x19 cm) . Potom ho odložíme tiež asi na pol hodiny do chladničky.

Závinové cesto vyberieme z chladničky a pomaly rozvaľkáme na obdlžnik (20x40 cm).

Maslové cesto vyberieme z chladničky, odstránime fólie a položíme na ľavú polovicu pripraveného závinové cesta (treba nechať asi 1 cm voľný okraj). Okraj potrieme vodou a prázdnu polovicu závinového cesta preložíme cez maslové cesto (cesto preložíme stredom akoby sme zatvárali knihu). Okraje spojíme a poriadne pritlačíme

Cesto vyvaľkame na malo pomučenej doske na obdlžnik . Vaľkame jemne a rovnomerne všetkymi smermi od stredu smerom k okrajom.

Obdlžnik si po širke opticky rozdelime na 3 rovnake časti ( 3 tretiny). Ľavu a pravu tretinu cesta preložíme do stredu na seba tak, aby prekryli strednu tretinu (vznikne len jedna tretina s 3 vrstvami). Cesto jemne posypeme múkou a znova vyvalkame na obdlžnik

Znova preložíme cesto na 3 rovnaké vrstvy - zopakujeme postup v bode (6) . Poskladané cesto prikryjeme vlhkou utierkou a odložíme asi na 15 minút do chladničky

Po 15 minutach cesto vyberieme, jemne posypeme múkou, znova rozvalkame na obdlžnik a znova poskladame podla postupu opisaneho v bode (6). Listkove cesto je takto pripravené na ďalšie použitie podľa konkretneho receptu.




Komentáre